Alkohol cetearylowy

16 stycznia 2018
Posted by

INCI: Cetearyl Alcohol

Nazwa zwyczajowa: alkohol cetearylowy

 

Alkohol cetearylowy to niejonowa, woskowata substancja powierzchniowo-czynna koloru białego, która stanowi mieszaninę alkoholu cetylowego (INCI: Cetyl Alcohol) i alkoholu stearylowego (INCI: Stearyl Alcohol). To alkohol tłuszczowy pochodzenia roślinnego powszechnie wykorzystywany w kosmetyce, w tym również w produktach kosmetycznych BIONIGREE:

  • do zmiękczania i regulacji lepkości,
  • stabilizacji emulsji (zapobiega rozwarstwianiu się emulsji na komponenty oleiste i wodne),
  • jako dodatek do przezroczystych składników w celu zmętnienia i tym samym utrudnienia przenikania światła,
  • do zwiększania zdolności spieniania się produktu
  • poprawiając ich właściwości użytkowe (aplikacyjne).

Alkohol cetearylowy stanowi substancję natłuszczającą. Tworzy na powierzchni skóry cienką warstwę utrudniającą odparowywanie wody ze skóry, nadając w ten sposób skórze miękkości, gładkości i elastyczności.

Powszechnie wykorzystywany jest do balsamów, kremów, śmietanek kosmetycznych, masła do ciała oraz odżywek do włosów i skóry głowy.

Alkohol cetearylowy to składnik następujących kosmetyków trychologicznych:

Czytaj więcej Brak komentarzy

Gliceryna

15 stycznia 2018
Posted by

INCI: Glycerin

Nazwa chemiczna: 1,2,3-propanotriol

Nazwa zwyczajowa: Gliceryna, Glicerol

 

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy. To gęsta, bezbarwna, bezwonna i słodka ciecz, która bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu.

Ze względu na sposób pozyskiwania gliceryny, wyróżniamy:

  • glicerynę naturalną, którą wytwarza się poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego (gliceryna pochodzenia roślinnego) lub z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego (gliceryna pochodzenia zwierzęcego)
  • glicerynę syntetyczną, pozyskiwaną z propylenu.

Choć sposób wytworzenia gliceryny nie ma wpływu na jej działanie na organizm, w kosmetykach BIONIGREE wykorzystujemy glicerynę pochodzenia roślinnego.

W naszych kosmetykach pełni funkcję hydrofilowej substancji nawilżającej. Ze względu na jej zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, ułatwiony zostaje transport innych substancji w głąb skóry. Dodatkowo, gliceryna poprzez obniżenie aktywności wody, zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej. Spełnia zatem również funkcję konserwującą.

Gliceryna to składnik następujących kosmetyków trychologicznych:

Czytaj więcej Brak komentarzy

Wartość odżywcza czarnej porzeczki

14 stycznia 2018
Posted by

Wartość odżywcza to stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych (np. białek, węglowodanów, witamin i tłuszczów) w danym produkcie, określonych procentowo lub w liczbach bezwzględnych na jednostkę wagi lub objętości.[1] Innymi słowy, wartość odżywcza produktu określa stopień jego przydatności w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych człowieka.[2]

Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100g i w szklance, tj. ~112g)[3]:

Jednostka Wartość (100g) Wartość w szklance (112g)
Woda g 81,96 91,80
Wartość energetyczna kcal 63 71
kJ 264 296
Białko g 1,4 1,57
Tłuszcz g 0,41 0,46
Węglowodany g 15,38 17,23
Minerały
Wapń (Ca) mg 55 62
Żelazo (Fe) mg 1,54 1,72
Magnez (Mg) mg 24 27
Fosfor (P) mg 59 66
Potas (K) mg 322 361
Sód (Na) mg 2 2
Cynk (Zn) mg 0,27 0,3
Miedź (Cu) mg 0,086 0,096
Mangan (Mn) mg 0,256 0,287
Witaminy
Witamina C mg 181 202,7
Tiamina mg 0,050 0,056
Ryboflawina mg 0,050 0,056
Niacyna mg 0,300 0,336
Kwas pantotenowy mg 0,398 0,446
Witamina B6 mg 0,066 0,074
Witamina B12 µg 0,00 0,00
Witamina A, RAE µg 12 12
Retinol µg 0 0
Witamina A, IU IU 230 258
Witamina E mg 1,00 1,12
Lipidy
Kwasy tłuszczone nasycone ogółem g 0,034 0,038
16:0 g 0,020 0,022
18:0 g 0,007 0,008
Kwasy tłuszczowe jednonasycone ogółem g 0,058 0,065
16:1 niezróżnicowane g 0,001 0,001
18:1 niezróżnicowane g 0,056 0,063
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem g 0,179 0,200
18:2 niezróżnicowany g 0,107 0,120
18:3 niezróżnicowany g 0,072 0,081
Kwasy tłuszczowe trans ogółem g 0,000 0,000
Cholesterol mg 0 0
Flawonoidy
Antocyjanidy
Cyjanidan mg 62,46 69,96
Petunidyna mg 3,9 4,3
Delfinidyna mg 89,6 100,4
Pelargonidyna mg 1,2 1,3
Peonidyna mg 0,7 0,7
Flawan-3-ols
(+)-Katechina mg 0,7 0,8
(-)-Epigallokatechina mg 0,0 0,0
(-)-Epikatechina mg 0,5 0,5
(-)-Epicatechin 3-gallate mg 0,0 0,0
(-)-Epigallocatechin 3-gallate mg 0,0 0,0
(+)-Galokatechina mg 0,0 0,0
Flawony
Apigenina mg 0,0 0,0
Luteolina mg 0,0 0,0
Flawonole
Izoramnetyny mg 0,1 0,1
Kempferol mg 0,7 0,8
Mirycetyna mg 6,2 6,9
Kwercetyna mg 4,4 5,0
Izoflawony
Daidzeiny mg 0,02 0,02
Genisteina mg 0,06 0,07
Glicyteina mg 0,00 0,00
Izoflawony ogółem mg 0,07 0,08
Formononetyna mg 0,00 0,00
Kumestrol mg 0,00 0,00
Proantocyjanidy
Proanthocyanidin dimers mg 2,9 3,3
Proanthocyanidin trimers mg 2,2 2,5
Proanthocyanidin 4-6mers mg 7,8 8,7
Proanthocyanidin 7-10mers mg 7,2 8,1
Proanthocyanidin polymers (>10mers) mg 135,1 151,3

Opracowano na podstawie:

[1] Wikipedia, Wartość odżywcza, Data odczytu: 01.08.2016 r.

[2] Fundacja Alma, Co to jest wartość odżywcza produktów?, Data odczytu: 01.08.2016 r.

[3] Tłumaczenie własne na podstawie USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Full Report (All Nutrients) 09083, Currants, european black, raw, Data wygenerowania raportu: 01.08.2016 r.

Czytaj więcej Brak komentarzy

Zastosowanie czarnej porzeczki w kosmetyce

13 stycznia 2018
Posted by

Właściwości lecznicze czarnej porzeczki znane były już w XV wieku, choć dokładne badania zostały przeprowadzone dopiero pięćset lat później.[1] Te przyczyniły się do szybkiego rozwoju rynku kosmetycznego wykorzystującego właściwości owoców, liści i pędów czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka oczyszcza, napina, wygładza, ujędrnia i nawilża skórę, łagodzi podrażnienia oraz opóźnia proces starzenia.

Czarna porzeczka zawiera m.in. witaminy z grupy B oraz sole mineralne (więcej w artykule: Czarna porzeczka – wartość odżywcza), dzięki czemu ma działanie oczyszczające, tonizujące i bakteriobójcze. To sprawia, że wyciąg z czarnej porzeczki jest jednym z bardziej pożądanych składników kremów dla cery tłustej i mieszanej.

Jak powszechnie wiadomo, odpowiednio nawilżona skóra jest mniej podatna na podrażnienia oraz szybciej regeneruje się niż skóra sucha. Wiadome jest również, że czarna porzeczka doskonale nadaje się do nawilżania skóry, dlatego kosmetyki z czarną porzeczką cieszą się tak dużą popularnością wśród osób, które chcą aby ich skóra była zdrowa, nawilżona i dłużej młoda.

Wyciąg z czarnej porzeczki to częsty składnik pomadek ochronnych do ust. Nawilża, koi i przyspiesza regenerację spierzchniętych ust. Właściwości czarnej porzeczki wykorzystywane są nie tylko do kremów i pomadek.[2] Czarna porzeczka łagodzi podrażnienia skóry, dlatego też jest szczególnie istotnym składnikiem kosmetyków do bardzo wrażliwej skóry. To sprawia, że kosmetyki z czarną porzeczką są często polecane przez trychologów osobom z problemami skóry głowy i włosów, u których odpowiedni dobór składników produktów kosmetycznych ma ogromny wpływ na powodzenie zalecanej kuracji.

[1]Farmacjaija.pl, Roślinne laboratorium: Czarna porzeczka, Data odczytu: 01.08.2016 r.

[2]Spa24.pl, Czarna porzeczka w kosmetyce, Data odczytu: 23.09.2016 r.

Czytaj więcej Brak komentarzy

Właściwości i zastosowanie czarnej porzeczki

12 stycznia 2018
Posted by

Francuzi nazywają ją cassis, Anglicy – black currant, zaś dla Rosjan to smorodina czernaja (z racji żółtych gruczołów posiadających olejek eteryczny o charakterystycznym zapachu, rozsianych po całej roślinie). Niemiecka nazwa – schwarze Johannisbeere – przypomina, że owoce czarnej porzeczki, bo o nich mowa, dojrzewają na św. Jana. Wtedy także wygniata się z nich sok na wino. Polska nazwa wywodzi się z XIV wieku od staropolskiego słowa “porzecze”, oznaczające teren położony nad rzeką.

1. WYSTĘPOWANIE CZARNEJ PORZECZKI

Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) to roślina należąca do rodziny agrestowatych, blisko spokrewniona z agrestem (Ribes grossularia L.). Znana od późnego średniowiecza, kiedy to empirycznie stwierdzono jej właściwości zdrowotne. Powszechnie występuje w Europie i w Azji (od Hiszpanii, przez Polskę, aż po Mongolię i od Finlandii po Himalaje).

O popularności czarnej porzeczki w Polsce świadczy chociażby mnogość nazw ludowych: bździuch, pankracina, pękatka, smarglena, smorodyńki, smorodynia, smargliny, smorodzina, smorodzinki, smrodzina, świętojanki.

Co więcej, Polska jest największym na świecie producentem owoców czarnej porzeczki i jednocześnie najważniejszym ich dostawcą na rynki międzynarodowe. Produkuje ok. 57% tychże owoców w skali Europy i blisko 53% w świecie.

 

2. KRZEW I OWOCE CZARNEJ PORZECZKI

Czarna porzeczka jest wieloletnim krzewem z drzewiastymi, giętkimi gałęziami, osiągającym wysokość do 2 metrów. Liście czarnej porzeczki są duże, 3-5 klapowe, o sercowatym kształcie i w odcieniu ciemnozielonym.

Owoc czarnej porzeczki to okrągła jagoda o zielonkawym miąższu otoczona cienką skórką, której odcień zależy od odmiany (przeważnie czarny lub ciemnofioletowy).

 

3. CZARNA PORZECZKA – ZASTOSOWANIE

Zastosowanie czarnej porzeczki jest wielokierunkowe. Jest to jednocześnie roślina owocowa, ozdobna i lecznicza. Na plantacjach rodzi owoce nadające się do bezpośredniego spożycia i do przetworów. Wyhodowane odmiany ozdobne uprawiane są w ogrodach i parkach, zachwycając przechodniów. W medycynie zastosowanie mają zarówno liście czarnej porzeczki, jak i jej owoce, w tym nasiona.

Wyciąg z liści czarnej porzeczki wzmaga przesączanie w kłębkach nerkowych i częściowo hamuje resorpcję zwrotną w cewkach, zwiększa ilość wydalanego moczu oraz produktów przemiany purynowej. Powoduje również zanik obrzęków, poprawę krążenia i pośrednio czynności serca. Na błony śluzowe żołądka i jelit wywiera dzałanie przeciwzapalne, hamujące rozwój drobnoustrojów. Zewnętrznie odwar z liści czarnej porzeczki działa jako środek ściągający i przeciwbakteryjny.

Czarne porzeczki “podnoszą apetyt i przyczyniają się do wzmocnienia organizmu po ciężkich chorobach.” Podobnie jak liście, owoce czarnej porzeczki przyczyniają się do eliminacji toksycznych produktów procesu metabolizmu, podnosząc przy tym odporność na infekcję. Podatność na choroby krwi, anemia, choroby serca i naczyń, nadciśnienie i podagra, to pobudki do stosowania czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe.

Zastosowanie owoców czarnej porzeczki w kosmetyce jest coraz powszechniejsze. Czarna porzeczka doskonale nawilża skórę, zapobiegając jej przedwczesnemu starzeniu. Nawilżona skóra jest zdecydowanie mniej podatna na podrażnienia, a także dużo szybciej regeneruje się. Zawarte w czarnej porzeczce witamina C, flawonoidy oraz polifenole pozwalają opóźnić proces starzenia się skóry. „Związki te działają przeciwzmarszczkowo, napinają i uelastyczniają skórę, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Witaminy z grupy B oraz sole mineralne działają oczyszczająco, tonizująco i bakteriobójczo”, dzięki czemu wyciąg z czarnej porzeczki znajduje zastosowanie w środkach kosmetycznych przeznaczonych dla osób z cerą tłustą i mieszaną.

 

4. CZARNA PORZECZKA – WITAMINY

Czarna porzeczka jest także jednym z bogatszych w witaminę C owoców leśnych (181 mg wit. C w 100 g owoców), ustępując tylko owocom dzikiej róży (500 mg wit. C w 100 g owoców). Dodatkowo, spożycie 100 g czarnych porzeczek pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Można zatem uznać, że czarna porzeczka stanowi alternatywę dla tabletek z witaminą C.

Poza witaminą C, w owocach czarnej porzeczki obecne są w miejszych ilościach witaminy: P – rutyna (która poprawia przyswajalność witaminy C), E, B, PP, K, D i karotenoidy.

 

5. SKŁADNIKI MINERALNE W CZARNEJ PORZECZCE

Owoce czarnej porzeczki to także bogactwo soli mineralnych (głównie: potas, sód, wapń, fosfor i magnez) oraz rzadkich mikroelementów (jak chociażby: siarka, chlor, żelazo, cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan). Skład chemiczny owoców czarnej porzeczki “uzupełniają kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, oksalowy, bursztynowy, fumarowy, chlorogenowy, kawowy, salicylowy, winny, nikotynowy), pektydy, aminokwasy, enzymy, glukozydy, flowonoidy, antocyjany, olejki eteryczne oraz glikozydy, cyjanidy i delfinidyny.”

Do głównych związków występujących w liściach czarnej porzeczki (Folium Ribis nigri) należy zaliczyć: olejek eteryczny (m.in. sabinen, fenol, β-naftol), garbniki, kwasy organiczne, sole mieralne (m.in. bor i magnez) oraz flawonoid.

 

6. PORZECZKI CZARNE A DIETA

Wartość energetyczna 100 g owoców porzeczki czarnej wynosi zaledwie 60 kcal, co sprawia, że jest to owoc szczególnie polecany do spożycia w trakcie diety.

 

7. Ribes NIGRUM L. A NATURALNE KOSMETYKI BIONIGREE

Ten mały, niepozorny owoc, pomaga zachować zdrowy i piękny wygląd. Leczy i chroni, nadając zdrowy wymiar pielęgnacji gwarantowany produktami BIONIGREE.

Czytaj więcej Brak komentarzy

Ekstrakt z owoców czarnej porzeczki

11 stycznia 2018
Posted by

Ekstrakt z owoców czarnej porzeczki (ribes nigrum fruit extract) to substancja uzyskiwana w wyniku wyciskania i odwirowania soku i skórki ze świeżych owoców czarnej porzeczki, skąd ektrahowany jest resweratrol (silny antyutleniacz chroniący komórki).

To źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i rutyny. Zawiera antyoksydanty antocyjanowe, dzięki czemu właściwie chroni DNA. W produktach kosmetycznych BIONIGREE odpowiada głównie za nawilżanie.

Ekstrakt z owoców czarnej porzeczki to naturalny składnik następujących kosmetyków trychologicznych:

Czytaj więcej Brak komentarzy